Моніторинг лісів Львівщини та покращення їх біологічної стійкості Брав участь

Доданий
13.08.2020
Номер
5
Конкурентоспроможна економіка

Впровадження проекту допоможе удосконалити планування лісогосподарських заходів у лісах Львівщини враховуючи потреби місцевих громад (ОТГ) і сприятиме покращенню біологічної стійкості лісів. У рамках проекту буде створено лісові електронні тематичні карти (ЛЕТК) на основі сервісів відкритих геоданих для лісокористувачів лісів Львівщини.

Автор проєкту
Ігор
Ігор Скольський
Бюджет
1 580 738 грн
Розрахунок загального кошторису
Теги
Економіка, Туризм
Район
Загальнообласний

Опис

Чи Ваш проєкт має співфінансування з місцевого бюджету у розмірі не менше 10% з місцевого бюджету?

Так.
10% - 158074 грн

Мета та завдання проєкту

Мета – створити лісові електронні тематичні карти (ЛЕТК) для відображення лісогосподарських заходів у мережі Інтернет (мобільних додатках) на основі сервісів відкритих геоданних для лісокористувачів Львівської області та громадськості. Аналіз складних для лісовідновлення ділянок. Збільшення кількості порід у складі лісостанів за допомогою аеропосівів.

1. Розробка детального технічного завдання щодо створення мобільного додатку "ліси Львівщини у смартфоні"
2. Розробка методики реалізації і публікування карт:
2.1. Визначення і узгодження переліку лісокористувачів для яких передбачається впровадження ЛЕТК;
2.2. Встановлення необхідного програмного забезпечення з відкритим програмним кодом, яке розповсюджується за відкритою ліцензією на умовах GNU General Public License на комп'ютери лісокористувачів;
2.3. Передача постійним лісокористувачам всіх необхідних відомостей і матеріалів для переведення інформації щодо лісогосподарських заходів у електронну форму;
2.4. Створення наступних базових шарів, які включатимуть:
- межі лісокористувачів;- межі лісництв; - квартальну сітку;
- видільну сітку; - дороги;
- ділянки об’єктів ПЗФ;
- контури ділянок на яких запроектовані, здійснюються та виконані лісогосподарські заходи (згідно погодженого переліку); рекреаційні об’єкти тощо.
2.5. Опрацювання електронної форми для формування атрибутивної характеристики запроектованого заходу;
2.6 Розробити методику, план і завдання навчання інженерно-технічних працівників лісокористувачів на тему підготовки і публікування лісових електронних тематичних карти (ЛЕТК)
2.7. Здійснити двох-денне навчання інженерно-технічних працівників тих лісокористувачів, які здійснюють підготовку і опублікування ЛЕТК
2.8. Розробка та впровадження мобільного додатку для оперативного відображення актуальної інформації щодо лісових насаджень і об'єктів лісокористувачів;
2.9. Надавати юридичний супровід у процесі реалізації зазначених завдань, опрацювати проекти наказів, розпоряджень, рекомендації щодо змін в національному законодавстві з метою належного функціонування розроблених лісових електронних тематичних карт тощо, співпрацювати у цьому питанні із Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою та іншими суб’єктами.
3. Опублікування карт для лісокористувачів Львівщини
4. Після реалізації частини проекту Тематичних карт і смартфон додатків відбір та проектування ділянок для аеропосіву.

Кількість населення, на яке поширюватиметься проєкт

Проект сприятиме покращенню навколишнього екологічного середовища та використовуватиметься місцевим населенням, власниками лісів

Опис проблеми, на вирішення якої спрямований проєкт

Впродовж останніх років питання вирубки лісів набирає все більшого резонансу. Все частіше відбувається тиск, як на працівників галузі лісового господарства з однієї сторони, так і на екологів-активістів з іншої. У суспільстві побутує думка, що в більшості рубки є незаконними, а ділянки які зрубані не заліснюються.
Даний проект надасть можливість громаді більшого контролю за лісогосподарськими заходами; покращить збереження лісів від незаконної лісозаготівлі; забезпечить виявлення місця розташування рідкісних червонокнижних видів фауни та флори; покращить точність інформування для лісової охорони про розташування місць лісових пожеж.
Заліснення важкодоступних ділянок квадрокоптерами, а також збільшення біорізноманіття з подальшим формуванням багатоярусних деревостанів
В підсумку буде отримано високий природоохоронний ефект і покращення екологічного стану довкілля.

Пріоритетна ціль реалізації проєкту - конкурентоспроможна економіка, туристична привабливість

Завдання Стратегії регіональної розвитку Львівської області на період до 2020 року, яким відповідає проєкт:

1.1.5. Реструктуризація (приватизація) державних та комунальних підприємств:
• Підвищення ефективності діяльності державних підприємств.
• Розробка інвестиційних пропозицій для оздоровлення підприємств державного та комунального секторів.
1.3.2. Впровадження інноваційних продуктів в управління регіональним та муніципальним розвитком
5.1.3. Запобігання деградації рекреаційних зон та втрати туристично-рекреаційних ресурсів:
• Налагодження моніторингу екологічного стану рекреаційних зон.
• Запровадження регуляторних обмежень для недопущення надмірних рекреаційних навантажень на ландшафти.

Очікувані кількісні та якісні результати від реалізації проєкту.

Розроблення карт сприятиме вчасним попередженням лісовій охороні від нанесення екологічної, економічної шкоди та сприятиме збереженню лісостанів.
Позначення місця розташування рекреаційно-оздоровчих та інших життєво необхідних для людини пунктів, які є важливим чинником для туристичних походів.
Завдяки ретельно продуманому і підготовленому Аеропосіву зменшується вартість лісовідновлення через відсутність потреби у вирощуванні садивного матеріалу, потреб в обробітку ґрунту та оплаті праці за роботу (садіння); немає потреби в пошуках робочої сили, їх навчанні та контролю за якістю роботи; можливість швидкого та вчасного весняного посіву.

Інноваційність, соціальна ефективність, загальнодоступність, бюджетна ефективність проєкту

Проект дасть змогу удосконалити методику висвітлення запроектованих заходів на web сторінках лісокористувачів. Встановлення необхідного програмного забезпечення з відкритим програмним кодом, який розповсюджується за відкритою ліцензією на умовах GNU General Public License. Та в подальшому передача постійним лісокористувачам всі необхідні відомості й матеріали для переведення інформації щодо лісогосподарських заходів у електронну форму. Передача лісокористувачам здійснюватиметься через обласну державну адміністрацію, а супровід і виконання проекту покладений на НГО "Лісові ініціативи і суспільство", яка і в подальшому може консультувати підприємства щодо картографії та розробка і виконання проектів аеропосівів спільно з Лісовою службою США.

Орієнтовний план заходів з реалізації проєкту

- підготовка документації для здійснення публічних закупівель;
- проведення публічних закупівель;
- введення в експлуатацію обладнання та програмного забезпечення.

Інша інформація щодо проєкту (за потреби)

Прототип такого пілотного проєкту був реалізований на території двох лісокористувачів НПП "Сколівські Бескиди та ДП "Львівське лісове господарство" Проект виконувався за підтримкою та фінансування Лісової служби США, яка і надалі підтримує такі проекти спільно з НГО Лісові ініціативи і суспільство".

Яка частина фінансування вашого проєкту із державного бюджету (грн)?

1422664

Обсяг співфінансування проєкту з місцевого бюджету, грн

158074

Вкажіть ваш E-mai

forest.initiatives.com@gmail.com

Фотографії

Експертна оцінка