Створення туристично інформаційного центру "Славсько" Брав участь

Доданий
14.08.2020
Номер
19
Туристична привабливість

Славське - відомий центр туризму в Україні. Однак туристичної інформації у вільному доступі для туристів є дуже мало. З метою з метою кращої організації туристичного руху в громаді. пропонується створити туристично-інформаційний центр (скорочено - ТІЦ). ТІЦ виконуватиме функцію візит-центру, яка допоможе туристам зорієнтуватися щодо найцікавіших локацій та подій у Славській ОТГ.

Автор проєкту
Бюджет
1 105 000 грн
Розрахунок загального кошторису
Теги
Туризм
Район
Сколівський район
Адреса
Славська селищна об'єднана територіальна громада

Опис

Чи Ваш проєкт має співфінансування з місцевого бюджету у розмірі не менше 10% з місцевого бюджету?

Так.
165750 грн

Мета та завдання проєкту

Загальна мета проекту: Формування туристичного іміджу
Славської ОТГ шляхом забезпечення внутрішньої і зовнішньої
комунікаційної доступності. Якісне інформаційне забезпечення туристів та екскурсантів а також комунікативна доступність до об’єктів історико-культурної спадщини регіону
Туристичний хаб має на меті створення простору для гуртування спільноти, яка робить Славську ОТГ туристичною та гостинною. В рамках заплановано придбати модульне приміщення, де розташовуватимуться: сучасний туристично-інформаційний центр; коворкінг туристичних стартапів; переговірна та тренінгова кімната, а також офіс Агенції розвитку Славської об'єднаної громади.
Завдання проекту:
1. Створення інформаційного центру для забезпечення інформаційних потреб гостей Славської ОТГ.
2. Збільшення обсягів та якості надання туристичних послуг як підґрунтя поліпшення показників соціально-економічного розвитку Славської громади.
3. Поліпшення позитивного іміджу Славська як туристичного центру Карпат.

Кількість населення, на яке поширюватиметься проєкт

Бенефіціарами проекту будуть місцеві мешканці ( 8,5 тис.осіб) та туристи з України та закордону (більше 1 млн.осіб щорічно).

Опис проблеми, на вирішення якої спрямований проєкт

Відповідно до Закону України від 05 лютого 2015 року №157-VIII «Про добровільне об`єднання громад» 18 серпня 2017 року було створено Славську об’єднану територіальну громаду з центром у селищі міського типу Славське Сколівського району Львівської області шляхом об’єднання Славської селищної, Волосянківської, Либохорівської та Нижньорожанківської сільських рад. Кількість населення Славської ОТГ складає 8566 осіб, площа складає 252,4 кв.км.
На території громади розташовано вісім населених пунктів, зокрема селище міського типу Славське та села Грабовець, Волосянка, Хащованя, Ялинкувате, Либохора, Нижня та Верхня Рожанка. Основою об’єднання чотирьох громад були істотні функціональні зв’язки між об’єднаними сільськими територіями і Славським, а також спільне розуміння розвитку туризму як пріоритетної сфери діяльності на території громади.
Історичні і природні передумови призводять до того, що Славське залишається важливим туристичним центром в регіоні. Так, загалом, за останні роки кількість туристів, які відвідали Славське збільшилася в декілька разів. Так, за приблизними підрахунками Славської селищної ради у 2014 році селище відвідало орієнтовно 300 тис. туристів, у 2015 році – 400 тис. туристів, а починаючи з 2016 році вже майже мільйон (близько 950 тис.) туристів щорічно. Це свідчить про високу туристичну привабливість селища. При цьому, слід наголосити, що понад 50% відсотків від загальної кількості відвідали Славське не в період гірськолижного сезону, а навесні, влітку та восени, тобто в час, коли є всі передумови для занять активним туризмом. Інші села громади не використовують свого туристичного потенціалу, однак на території громади є цікаві історичні місця та природні туристичні об’єкти.
Славське –один із найпопулярніших гірськолижних курортів українських Карпат, куди прагнуть за емоцֺіями і комфортабельним вֺідпочинком не тֺільки українці, а й іноземні туристи. Важливим фактором курорту є наявнֺість доступної інформації про туристичні послуги, які надаються на території курорту. Саме тому діяльність туристично-інформаційного центру (ТІЦ) в смт Славське сприятиме розвитку місцевих туристичних продуктів і включення населених пунктів громади до туристичних маршрутів регіону, а також подальшому розвитку туристичного потенціалу Славської ОТГ.
У багатьох містах і регіонах України, згідно із загальносвітовими тенденціями, вже створені і активно діють туристично-інформаційні центри. За цей час абсолютно усі ці установи довели ефективність (економічну, ідейну, іміджеформуючу тощо) своєї діяльності. Славська об’єднана територіальна громада досі не долучилась до цього процесу, на території ОТГ відсутня установа, яка б здійснювала функції систематизації інформації про туристично-рекреаційні послуги, надавала відповідну інформацію пересічним туристам, що відвідують Славське. Досить часто багато людей, що приїжджають в Славську ОТГ, просто не знають, куди їм звернутися, аби отримати достовірну, професійну інформацію щодо туристичних дестинацій (об’єктів відвідування), замовити екскурсійне обслуговування тощо. У світі ця проблема вже давно вирішена шляхом створення ТІЦів. Під час надання таких послуг буде використовуватись сучасне обладнання, таке як сенсорний широкоформатний настінний кіоск, інформаційна туристична карта із світлодіодним відображенням завантаженості гостями туристичних комплексів, та інше програмне та технічне забезпечення необхідне для діяльності туристично-інформаційного центру.

Пріоритетна ціль реалізації проєкту - конкурентоспроможна економіка, туристична привабливість

Даний проект відповідає Стратегії розвитку Львівської області на період до 2020 року, стратегічна ціль – 5. Туристична привабливість, операційна ціль – 5.3. Туристичні продукти.
Проект відповідає Державній стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, завдання Раціональне використання природно-ресурсного потенціалу, збереження культурної спадщини та найцінніших природних територій, а саме: «Створення загальнодержавної інформаційної мережі у сфері туризму та курортів, зокрема шляхом розвитку відповідної мережі інформаційних центрів у регіонах».

Очікувані кількісні та якісні результати від реалізації проєкту.

За підсумками реалізації проекту будуть досягнуті наступні результати:
Кількісні результати: придбання модульної офісної споруди.
Якісні результати:
- Створення регіонального туристичного порталу
- Збільшення чисельності внутрішніх та іноземних туристів, кількості гостей культурно-мистецьких заходів, у т.ч. іноземних;
- Збільшення обсягів продажу регіональних туристичних продуктів;
- Зростання середніх витрат туриста під час перебування та відпочинку в регіоні, а відповідно – збільшення надходжень до місцевих бюджетів та створення нових робочих місць.

Інноваційність, соціальна ефективність, загальнодоступність, бюджетна ефективність проєкту

За проектом залучення місцевого населення до сфери обслуговування (туристичного) дасть можливість підвищити їх економічний та соціальний стан. Покращення туристичної інфраструктури та сфери обслуговування вплине на кількість туристів, активізуючи туристичні потоки. Це в свою чергу призведе до економічного зростання громади через надходження до місцевого бюджету податкових сплат.Зростання кількості туристів та екскурсантів, що відвідуватимуть Славську ОТГ, сприятиме зростанню доходів підприємств туристичної та суміжних галузей, створенню нових робочих місць, а відповідно сприятиме зростанню доходів місцевих бюджетів. Соціальний вплив сприяє зайнятості й розвитку місцевої інфраструктури і зростання рівня життя місцевого населення, виступає як ефективний засіб охорони природи та культурної спадщини, а також сприяє відродженню народних бойківських традицій.

Орієнтовний план заходів з реалізації проєкту

1. Проведення аналізу ринку, проведення процедури закупівлі обладнання в системі «Прозоро».
2. Укладення договору, щодо придбання обладнання із вибраною організацією підрядником.
3. Придбання та встановлення модульної конструкції.
4. Інформування громадськості про результати проєкту.

Яка частина фінансування вашого проєкту із державного бюджету (грн)?

939250

Обсяг співфінансування проєкту з місцевого бюджету, грн

165750

Вкажіть ваш E-mai

mv.haliuk@gmail.com